Fikk Spasialitetsmerket for Unik smak i april 2017
Ingredienser
- Varmrøkt makrell fra Reinhartsen
Slik gjør du
Varmrøkt makrell røykes på fiskebrygga i Kristiansand.
Menyforslag:
Legg makrellen i panna og lun den litt, helt naturell…..eller server med krydderdip
Varmrøkt makrell med flatbrød, poteter (kalde eller lune) kålrabistappe og rømme – skikkelig snadder!
Varmrøkt makrell passer ypperlig med blåbærsyltetøy fra Røyland Gård eller eplemos fra Slettene Hage, servert på lefse eller flatbrød fra Hånes lefsebakeri
Prøv en frisk og fruktig grøntsalat med varmrøkt makrell og ost fra Tjamsland Gård
Varmrøkt makrell i biter blandes med kremost og hakket løk. Gjerne servert med lokal eplemos eller blåbær, frisk dill og rugbrød
Lun varmrøkt makrell servert med syltet rødløk, pisket rømme og/eller potetsalat og rugbrød
Lefserull med varmrøkt makrell, kremost naturell, sjalottløk, litt laksebacon (stekt røkelaks) og ruccolasalat
Serveringsforslag
Lun makrellen litt i stekepanne, på grillen eller i ovnen slik at fettet smalter. Skikkelig kjesk!
Ingredienser
- Makrell, pepperrøkt
- Potetsalat fra Reinhartsen
- Aioli fra Reinhartsen
- Frisk salat
- Ferskt brød
- Egg til eggerøre
Slik gjør du
Peppermakrellen røyker vi i røykeriet vårt på fiskebrygga
Serveringsforslag
Server den med eggerøre, frisk salat og brød sammen med Reinhartsens potetsalat og aioli!
Sommeren er forhåpentligvis varm – og det er denne makrellen også!
Ingredienser
- 500-600 gram Makrell, hel pr. person
- Kipinskisaus fra Reinhartsen
- 1 ss paprikapulver
- 1/2 ts chilipulver eller cayenne
- 1/2 ts cumin
- Cous-cous
- Olje
- Sesongens grønnsaker
Slik gjør du
Be fiskehandleren å fjerne innmat og eventuelt hode og hale
Lag små snitt i skinnet på fisken
La fisken ligge i ca 30 minutter med krydderet før grilling
Pensle olje /sprayfett på rist
Grill med god varme på begge siden til fisken har fått “fin farge” – grill den så ferdig med indirekte varme
Serveringsforslag
Serveres med Reinhartsens Kipinskisaus, cous-cous salat og grillede grønnsaker
Sørlendingen vet hvordan makrell skal tilberedes. Klar for noe nytt?
Ingredienser
- Ønsket antall Makrell, hel
- Aioli fra Reinhartsen
- Fiskekrydder fra Reinhartsen
- Soltørket tomat
- Vårløk
- Fenikkel
- Stekt løk
- Olje
- Fiskelim fra Reinhartsen
Slik gjør du
Ønsket antall fileter gjøres reine for bein (partall – to og to)
Kutt ut midtbeinet slik at du får en liten grop – men ikke gå igjennom skinnet!
Fyll gropen med det du vil – soltørket tomat, vårløk, fenikkel, stekt løk.. Bruk fantasien og kreativiteten.
Dryss litt fiskelim (kjøpes hos Reinhartsen) på begge fileter på kjøttsiden
Legg 1 filet på plastfolie med skinnsiden ned – og legg den andre fileten på, slik at det blir kjøtt mot kjøtt
Rull fisken et par runder og stram slik at det blir som en twist – fisken skal være stram og god.
La fisken ligge så lenge den kan i kjøleskapet – gjerne 3-4 timer
Ta av plastfolie, pensle lett med olje på grillristen og litt på fisken
Få skinnet fint og sprøtt og grill den ferdig på indirekte varme.
Serveringsforslag
Denne retten kan du nyte som kjesk med litt dip/aioli, eller server den med båtpoteter og litt Kipinskisaus fra Reinhartsen
Er du en ekte sørlending må du ha grillet makrell i løpet av sommeren!
Ingredienser
- 4 stk (1 pr. person) Makrell, hel
- Salt
- Pepper
- Olivenolje
- 1 kg poteter
- Brocoli
- Gulrot
- Persille
- Hvitløk
- Rømme
- Agurk
- Eddik (7%)
- Sukker
Slik gjør du
Be fiskehandleren din filetere makrellen ferdig for deg
Skrell potetene og kok dem i en kjele sammen med vann, salt og litt olivenolje
Marinade: Kutt hvitløk i små biter og bland dem sammen med hakket persille og olivenolje
Brocolli og gulrøtter blansjerer du i kokende vann
Ha litt salt og pepper på fisken
Grill gjerne makrellen på direkte varme på grillen, men husk å smøre grillen med olje før du legger makrellen på grillrist
Etter ca 2-3 minutter snur du filetene og fortsetter 2 minutter på den andre siden
Når makrellen er ferdig grillet heller du over marinade og anrett sammen med poteter, grønnsaker og sitronskiver
Agurksalat:
Skiv agurk med ostehøvel. Hell over eddik til det nesten dekker skåla. Tilsett litt vann, smak til med sukker, salt og pepper. Må trekke en liten stund før servering.
Litt ekstra stas dersom du kutter agurkskivene på langs med ostehøvel og danderer en liten “agurkrullade”
Serveringsforslag
Alternativt server med rømme ispedd litt sukker og agurksalat
Ingredienser
- 2-3 stk Makrellkaker pr. person
- 200 gram grønnkål
- 1 pk småsalat
- 3 stk reddik
- Agurk
- Vårløk
- Frisk urter
- Olje
- Salt
- Pepper
- Poteter
- Tangdip:
- 1,5 dl rømme eller creme fraiche
- 2 ss Majones
- 3 ss sukkertare (krydder fra Texlo Seaweed, kjøpes hos Reinhartsen)
- 1 rødløk
- Flammehav (krydder fra Texlo Seaweed, kjøpes hos Reinhartsen)
- Sitron
- Ramsløksolje
Slik gjør du
Del småpoteter i to, bland inn med olje og stek på brett i ovn på ca 200 gr til de har en gyllen farge og er passelig myke. (Ca 20 min) Smak til med salt og pepper.
Dra av stilken på grønnkålen og blansjer i to minutt. Avkjøl i kaldt vann
Vask salaten og kutt de andre grønnsakene i strimler.
Varm makrellkaker eller annen type fiskekake i panne eller ovn
Bland sammen kålen og grønnsakene med for eksempel Honningdressing fra Hesnes, og server sammen med fiskekakene og potet.
Tangdip:
Bland sammen rømme/creme fraiche, majones, sukkertare, 1 liten rødløk i terninger, litt Flammehav og litt sitron. Tilsett eventuelt litt ramsløkolje fra Ellitsgaard
Serveringsforslag
Tangdip eller Reinhartsen aioli passer veldig godt til.
Trond mois oppskrift
Ingredienser
- 500 gram beinfri Lyr
- 2 fedd hvitløk
- 1 ss soyasaus
- 1 ss hakket frisk ingefær
- 8 vårrull flak
- 1 lime
- 1 dl sweet chilisaus
- 1 ss olivenolje
- 1 liten bunt koriander
- 1 ss soyaolje
Slik gjør du
Kutt fisken i 2 cm tykke strimler og mariner med soyasaus
Finhakk hvitløk og ingefær og krydre med salt og pepper
Fordel fisken midt på vårrull flakene, pensle med vann rundt kantene og rull dem stramt sammen
Stek i soyaolje på medium/lav varme i ca 2 min
La dem renne av på tørkepapir
Bland sammen chilisaus med skall og saft fra lime og olivenolje
Ha i litt hakket koriander
Serveringsforslag
Server vårrullene med skåler med saus og frisk koriander ved siden av. Bare å nyte!
Hilsen Trond Moi
Makrellsuppe er en gammel tradisjonskost fra sørlandet. Fantastisk godt!
Ingredienser
- 10 stk (3-4 kg brutto vekt) Makrell
- Salt
- Pepper
- Smør
- 2 stk skivet løk
- 1 stk stort hodekål
- 500 gram ternet potet
- 1 kg skivet eller strimlet gulrøtter
- 1 liter helmelk eller fløte
- Flatbrød
Slik gjør du
Rens 10 stk makrell og fyll buken med salt
La fisken ligge i kald kjeller eller kjøleskap i ett døgn
Filtrer makrellen neste dag – og kok kraft av fiskebeina. Beregn ca 3-4 liter vann
Sil kraften og kok opp grønnsakene i fiskekraften til de er møre
Ha i 100 gram smør og litt pepper i kraften (evt. litt laubærblader)
Jevn suppa med en liter helmelk/fløte
Kok dette sammen i ca.10-15 min (til grønnsaker og poteter er passe møre)
Mens suppa koker, kutter du opp makrellen i biter og damper den i lite vann i ca. 5-7 min
Serveringsforslag
Server gjerne med flatbrød til!