Varmrøkt makrell

Fikk Spasialitetsmerket for Unik smak i april 2017

Ingredienser


  • Varmrøkt makrell fra Reinhartsen

Slik gjør du


Varmrøkt makrell røykes på fiskebrygga i Kristiansand.

Menyforslag:

Legg makrellen i panna og lun den litt, helt naturell…..eller server med krydderdip

Varmrøkt makrell med flatbrød, poteter (kalde eller lune) kålrabistappe og rømme – skikkelig snadder!

Varmrøkt makrell passer ypperlig med blåbærsyltetøy fra Røyland Gård eller eplemos fra Slettene Hage, servert på lefse eller flatbrød fra Hånes lefsebakeri

Prøv en frisk og fruktig grøntsalat med varmrøkt makrell og ost fra Tjamsland Gård

Varmrøkt makrell i biter blandes med kremost og hakket løk. Gjerne servert med lokal eplemos eller blåbær, frisk dill og rugbrød

Lun varmrøkt makrell servert med syltet rødløk, pisket rømme og/eller potetsalat og rugbrød

Lefserull med varmrøkt makrell, kremost naturell, sjalottløk, litt laksebacon (stekt røkelaks) og ruccolasalat


Serveringsforslag

Peppermakrell

Lun makrellen litt i stekepanne, på grillen eller i ovnen slik at fettet smalter. Skikkelig kjesk!

Ingredienser


  • Makrell, pepperrøkt
  • Potetsalat fra Reinhartsen
  • Aioli fra Reinhartsen
  • Frisk salat
  • Ferskt brød
  • Egg til eggerøre

Slik gjør du


Peppermakrellen røyker vi i røykeriet vårt på fiskebrygga


Serveringsforslag

Server den med eggerøre, frisk salat og brød sammen med Reinhartsens potetsalat og aioli!


Spicy makrell

Sommeren er forhåpentligvis varm – og det er denne makrellen også!

Ingredienser


  • 500-600 gram Makrell, hel pr. person
  • Kipinskisaus fra Reinhartsen
  • 1 ss paprikapulver
  • 1/2 ts chilipulver eller cayenne
  • 1/2 ts cumin
  • Cous-cous
  • Olje
  • Sesongens grønnsaker

Slik gjør du


Be fiskehandleren å fjerne innmat og eventuelt hode og hale

Lag små snitt i skinnet på fisken

La fisken ligge i ca 30 minutter med krydderet før grilling

Pensle olje /sprayfett på rist

Grill med god varme på begge siden til fisken har fått “fin farge” – grill den så ferdig med indirekte varme
 


Serveringsforslag

Serveres med Reinhartsens Kipinskisaus, cous-cous salat og grillede grønnsaker


Grillet fylt makrell

Sørlendingen vet hvordan makrell skal tilberedes. Klar for noe nytt?

Ingredienser


  • Ønsket antall Makrell, hel
  • Aioli fra Reinhartsen
  • Fiskekrydder fra Reinhartsen
  • Soltørket tomat
  • Vårløk
  • Fenikkel
  • Stekt løk
  • Olje
  • Fiskelim fra Reinhartsen

Slik gjør du


Ønsket antall fileter gjøres reine for bein (partall – to og to)

Kutt ut midtbeinet slik at du får en liten grop – men ikke gå igjennom skinnet!

Fyll gropen med det du vil – soltørket tomat, vårløk, fenikkel, stekt løk.. Bruk fantasien og kreativiteten.

Dryss litt fiskelim (kjøpes hos Reinhartsen) på begge fileter på kjøttsiden

Legg 1 filet på plastfolie med skinnsiden ned – og legg den andre fileten på, slik at det blir kjøtt mot kjøtt

Rull fisken et par runder og stram slik at det blir som en twist – fisken skal være stram og god.

La fisken ligge så lenge den kan i kjøleskapet – gjerne 3-4 timer

Ta av plastfolie, pensle lett med olje på grillristen og litt på fisken

Få skinnet fint og sprøtt og grill den ferdig på indirekte varme.


Serveringsforslag

Denne retten kan du nyte som kjesk med litt dip/aioli, eller server den med båtpoteter og litt Kipinskisaus fra Reinhartsen


Grillet makrell

Er du en ekte sørlending må du ha grillet makrell i løpet av sommeren!

Ingredienser


  • 4 stk (1 pr. person) Makrell, hel
  • Salt
  • Pepper
  • Olivenolje
  • 1 kg poteter
  • Brocoli
  • Gulrot
  • Persille
  • Hvitløk
  • Rømme
  • Agurk
  • Eddik (7%)
  • Sukker

Slik gjør du


Be fiskehandleren din filetere makrellen ferdig for deg

Skrell potetene og kok dem i en kjele sammen med vann, salt og litt olivenolje

Marinade: Kutt hvitløk i små biter og bland dem sammen med hakket persille og olivenolje

Brocolli og gulrøtter blansjerer du i kokende vann

Ha litt salt og pepper på fisken

Grill gjerne makrellen på direkte varme på grillen, men husk å smøre grillen med olje før du legger makrellen på grillrist

Etter ca 2-3 minutter snur du filetene og fortsetter 2 minutter på den andre siden

Når makrellen er ferdig grillet heller du over marinade og anrett sammen med poteter, grønnsaker og sitronskiver

Agurksalat:

Skiv agurk med ostehøvel. Hell over eddik til det nesten dekker skåla. Tilsett litt vann, smak til med sukker, salt og pepper. Må trekke en liten stund før servering.

Litt ekstra stas dersom du kutter agurkskivene på langs med ostehøvel og danderer en liten “agurkrullade”


Serveringsforslag

Alternativt server med rømme ispedd litt sukker og agurksalat


Grønnkålsalat med stekte småpoteter og fiskekaker

Ingredienser


  • 2-3 stk Makrellkaker pr. person
  • 200 gram grønnkål
  • 1 pk småsalat
  • 3 stk reddik
  • Agurk
  • Vårløk
  • Frisk urter
  • Olje
  • Salt
  • Pepper
  • Poteter
  • Tangdip:
  • 1,5 dl rømme eller creme fraiche
  • 2 ss Majones
  • 3 ss sukkertare (krydder fra Texlo Seaweed, kjøpes hos Reinhartsen)
  • 1 rødløk
  • Flammehav (krydder fra Texlo Seaweed, kjøpes hos Reinhartsen)
  • Sitron
  • Ramsløksolje

Slik gjør du


Del småpoteter i to, bland inn med olje og stek på brett i ovn på ca 200 gr til de har en gyllen farge og er passelig myke. (Ca 20 min) Smak til med salt og pepper.

Dra av stilken på grønnkålen og blansjer i to minutt. Avkjøl i kaldt vann

Vask salaten og kutt de andre grønnsakene i strimler.

Varm makrellkaker eller annen type fiskekake i panne eller ovn

Bland sammen kålen og grønnsakene med for eksempel Honningdressing fra Hesnes, og server sammen med fiskekakene og potet.

Tangdip:

Bland sammen rømme/creme fraiche, majones, sukkertare, 1 liten rødløk i terninger, litt Flammehav og litt sitron. Tilsett eventuelt litt ramsløkolje fra Ellitsgaard


Serveringsforslag

Tangdip eller Reinhartsen aioli passer veldig godt til.


Lyrisk vårrull med limechilidip

Trond mois oppskrift

Ingredienser


  • 500 gram beinfri Lyr
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss hakket frisk ingefær
  • 8 vårrull flak
  • 1 lime
  • 1 dl sweet chilisaus
  • 1 ss olivenolje
  • 1 liten bunt koriander
  • 1 ss soyaolje

Slik gjør du


Kutt fisken i 2 cm tykke strimler og mariner med soyasaus

Finhakk hvitløk og ingefær og krydre med salt og pepper

Fordel fisken midt på vårrull flakene, pensle med vann rundt kantene og rull dem stramt sammen

Stek i soyaolje på medium/lav varme i ca 2 min

La dem renne av på tørkepapir

Bland sammen chilisaus med skall og saft fra lime og olivenolje

Ha i litt hakket koriander


Serveringsforslag

Server vårrullene med skåler med saus og frisk koriander ved siden av. Bare å nyte!

Hilsen Trond Moi


Makrellsuppe

Makrellsuppe er en gammel tradisjonskost fra sørlandet. Fantastisk godt!

Ingredienser


  • 10 stk (3-4 kg brutto vekt) Makrell
  • Salt
  • Pepper
  • Smør
  • 2 stk skivet løk
  • 1 stk stort hodekål
  • 500 gram ternet potet
  • 1 kg skivet eller strimlet gulrøtter
  • 1 liter helmelk eller fløte
  • Flatbrød

Slik gjør du


Rens 10 stk makrell og fyll buken med salt

La fisken ligge i kald kjeller eller kjøleskap i ett døgn

Filtrer makrellen neste dag – og kok kraft av fiskebeina. Beregn ca 3-4 liter vann

Sil kraften og kok opp grønnsakene i fiskekraften til de er møre

Ha i 100 gram smør og litt pepper i kraften (evt. litt laubærblader)

Jevn suppa med en liter helmelk/fløte

Kok dette sammen i ca.10-15 min (til grønnsaker og poteter er passe møre)

Mens suppa koker, kutter du opp makrellen i biter og damper den i lite vann i ca. 5-7 min


Serveringsforslag

Server gjerne med flatbrød til!