Kalvestek av bog med fløtesaus

 
1 kg surret kalvestek
2 ts salt
1 ts pepper
Olje til steiking
1 stk løk
2 stk gulrot
100 g sellerirot
¼ purreløk (det grøne )
10 godt modne tomater delt i fire
Ca. 8 dl vatn eller kraft
3 dl fløyte
5 ss maisenna
Gni kjøttet med salt og pepar og brun steika i olje i steikepanne. Skrell grønsakene og del løken i båtar og det andre i betar. Brun grønsakene i same panna som kalvesteika. Set eit steiketermometer i den tjukkaste delen på kalvesteika
Legg steika i en eldfast form eller langpanne og fordel løk, gulrot, purreløk og toamatar rundt. Sett steika inn i forvarma omn på 125° C. Hell på litt vatn eller kraft i forma til det går midt opp på . Om vatnet fordampar i løpet av steiketida, etterfyll.
Steiketida er avhengig av storleiken på steika. Når termometeret viser 62° C er den rosa inni. Ved 70° C er snittflata grå. La steika kvile ca. 15 minutt før du skjærer den.
Saus: Sil krafta gjennom fin mjølsikt. Ha i fløyten. Kok opp og jamne med maisenna utrørt i kaldt vatn. La sausen koke i 5 minutt. Smak til med salt og pepar.
 
Hilsen
kokk, Heine Grov
 
 
 

Hjortestek med skogssoppsaus

Gni hjortesteka inn med viltkrydder, salt og pepper – gjerne ett til to døgn i forveien
Brun hjortesteka med godt smør og 3 hvitløksfedd i en jerngryte/stor og dyp panne
Spar på gryta med fettet – her skal du lage saus!
Stikk inn kjernetemperaturmåler til midten av kjøttet
Sett inn steka i ovnen på 80 grader
Kjøttet skal nå langsteke til kjernetemperaturen er 65 grader
Dette tar vanligvis 3-4 timer
Kjøttet vil da være medium stekt og veldig saftig.
 
Skogsoppsaus:
Grovhakk løk, gulrot og skogsopp. Fres i samme panna som du brunet steka i – ca 10 minutter på middels varme
Tilsett viltkraft og kok til det er redusert til det halve
Tilsett fløte og crème fraishe, kok inn til ønsket tykkelse
Smak til med salt og pepper, sil sausen