Hval har vært en del av det norske kostholdet i over 1000 år, og det virker beskyttende mot hjerte- og karsykdommer.
Ingredienser
- 800 gram Hvalbiff (ca 200 gram pr. person)
- Steinsoppsaus fra Reinhartsen
- Løk
- Hodekål
- Gulrot
- Smør
- Melk
- Mel
- Salt
- Pepper
Slik gjør du
Kutt hvalbiffen i 1,5-2 cm tykke skiver
Svi stykkene på sterk varme på begge sider i ca 1 minutt
Skru ned varmen og stek videre i 3-8 minutter, alt etter hvor stekt du liker kjøttet. Maks steketid er 6-8 minutter
Kål- og gulrotstuing:
90 gram smør smeltes i en gryte, tilsett 90 gram mel og rør inn i smøret.
Rør inn 1,2 -1,5 liter melk og småkok i ca. 10 minutter
Ha hodekål og gulrotskiver i den tykke sausen
Smak til med salt og pepper
Serveringsforslag
Serveres med kokte poteter, kål- og gulrotstuing, stekt løk og Reinhartsens Steinsoppsaus.
Her kan du også bruke reinsdyr eller annet vilt.
Ingredienser
- 100 gram Hvalbiff pr. person
- Aioli fra Reinhartsen
- Svartpepper
- Stjerneanis
- Sennepsfrø
- Korianderfrø
- Løk
- Panering (egg, mel og brødkrum)
- Ristede nøtter
- Rødløk
- Sitron
- Avruga/løjrom (rogn)
- Agurk
- Litt salat
Slik gjør du
Rist 1 ss svart pepper, 1 stk stjerneanis, 1 ts sennepsfrø, 1 ts korianderfrø i varm panne 1-2 minutt
Kjør i blender til det er blitt pulver
Gni hvalen inn med krydderblandingen, og la den hvile i kjøleskapet
Kutt ringer av løk, paner de i mel, egg, brødkrum og friter på 180 grader til de er gyldne
Rødløk kuttes fint, blandes med en liten gryte med 2 deler vann, 1-1/2 del sitronsaft
Smak til med sukker og salt. Blandingen skal ha en behagelis syre, juster etter smak
Ha rødløken i gryten og kok forsiktig til den er mør
Ved servering lunes løken opp og det blandes en god klump med avruga inn i løken
Skrell agurk, fjern kjernene og kutt i ønsket form
Ha litt maldonsalt på ved servering
Varm en panne/grillpanne og svi av hvalbiffen
Kutt i tynne skiver og dander
Serveringsforslag
Skal du ha supertynne skiver kan det være lurt å legge kjøttet et par timer i frysen, innpakket i plastfolie.