Hvalbiff med løk, kål- og gulrotstuing

Hval har vært en del av det norske kostholdet i over 1000 år, og det virker beskyttende mot hjerte- og karsykdommer.

Ingredienser


  • 800 gram Hvalbiff (ca 200 gram pr. person)
  • Steinsoppsaus fra Reinhartsen
  • Løk
  • Hodekål
  • Gulrot
  • Smør
  • Melk
  • Mel
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du


Kutt hvalbiffen i 1,5-2 cm tykke skiver

Svi stykkene på sterk varme på begge sider i ca 1 minutt

Skru ned varmen og stek videre i 3-8 minutter, alt etter hvor stekt du liker kjøttet. Maks steketid er 6-8 minutter

Kål- og gulrotstuing:

90 gram smør smeltes i en gryte, tilsett 90 gram mel og rør inn i smøret.

Rør inn 1,2 -1,5 liter melk og småkok i ca. 10 minutter

Ha hodekål og gulrotskiver i den tykke sausen

Smak til med salt og pepper


Serveringsforslag

Serveres med kokte poteter, kål- og gulrotstuing, stekt løk og Reinhartsens Steinsoppsaus.


Hvalcarpaccio

Her kan du også bruke reinsdyr eller annet vilt.

Ingredienser


  • 100 gram Hvalbiff pr. person
  • Aioli fra Reinhartsen
  • Svartpepper
  • Stjerneanis
  • Sennepsfrø
  • Korianderfrø
  • Løk
  • Panering (egg, mel og brødkrum)
  • Ristede nøtter
  • Rødløk
  • Sitron
  • Avruga/løjrom (rogn)
  • Agurk
  • Litt salat

Slik gjør du


Rist 1 ss svart pepper, 1 stk stjerneanis, 1 ts sennepsfrø, 1 ts korianderfrø i varm panne 1-2 minutt

Kjør i blender til det er blitt pulver

Gni hvalen inn med krydderblandingen, og la den hvile i kjøleskapet

Kutt ringer av løk, paner de i mel, egg, brødkrum og friter på 180 grader til de er gyldne

Rødløk kuttes fint, blandes med en liten gryte med 2 deler vann, 1-1/2 del sitronsaft

Smak til med sukker og salt. Blandingen skal ha en behagelis syre, juster etter smak

Ha rødløken i gryten og kok forsiktig til den er mør

Ved servering lunes løken opp og det blandes en god klump med avruga inn i løken

Skrell agurk, fjern kjernene og kutt i ønsket form

Ha litt maldonsalt på ved servering

Varm en panne/grillpanne og svi av hvalbiffen

Kutt i tynne skiver og dander


Serveringsforslag

Skal du ha supertynne skiver kan det være lurt å legge kjøttet et par timer i frysen, innpakket i plastfolie.