Makrellfisket

I gamle dager luktet det makrell over hele Kristiansand når den første makrellen kom. Alle skulle ha stekt makrell med agurksalat og rømme til middag. Og rabarbrasuppe til dessert.
I april / mai starter drivgarnsfisket etter makrell. Før i tida var dette et mye større fiske enn hva det er i dag. Da kom vestlandsbåtene til Kristiansand og byene rundt for å delta på fisket. På det meste kunne man gå tørskodd fra båt til båt mellom pirene i Kristiansand havn!
Drivgarnsmakrellen som kommer inn til kysten i april / mai har en bedre smak enn impotert makrell som er fisket ned mot fransk kanal, eller makrell som har stått i steng vinteren over. Drivgarnsfisket blir stort sett avsluttet rundt St. Hans-tider. Gjennom sommeren videreføres makrellfisket stort sett med dorg.
Makrellen er magrest på våren, og blir da mest brukt til steking i de private husholdninger. Etter at makrellen har gytt (mai/juni) vil den gradvis bli fetere og fetere. Når makrellen skal brukes til røyking er det høstmakrellen vi benytter. Fisken egner seg godt til steking, koking, salting, sushi, røyking og til suppe.
Makrellen anses som en meget sunn fiskeart pga sitt høye fettinnhold. En fisk vi med stor fordel kunne benyttet oss mere av i vårt kosthold.