I flere år har fiskehandler Reidar Fredriksen og andre i fiskebransjen forsøkt å få tillatelse fra Nærings- og fiskeridepartementet til å sette i gang et forsøksfiske på ål. Dette har vært et ønske fra næringen, da fiskere ser mye ål og får den i annen redskap som ruser og teiner.
Ålen ble totalfredet i 2010, da det hadde vært et for høyt uttak av ål i forhold til bestanden over tid. For å kontrollere denne utvikling, er det nå gitt tillatelse til 3 fiskere, som hver kan fange 1500 kilo ål . 2 av fiskerne skal levere til Reinhartsens fiskemottak på fiskebrygga.
Reinhartsen har nå gående levende ål i sine fiskekummer og snart står røyking for tur!
Dette blir spennende! Det er viktig å få folk til å spise ål igjen sier Fredriksen. Kontinuitet er viktig. Hvis en art er ute av markedet i flere år, er det vanskelig å få den på matfatet igjen.
Ål har en fantastisk smak og jeg har stor tro på dette, avslutter Fredriksen.
Se film og reportasje fra NRK her
(foto: Håkon Eliassen/NRK)